Friday, 10 May 2013

Lyckoreceptet


Kan man vara lycklig hela tiden?

Vad är lycka?

Hon vet med största säkerhet när känslan inte är närvarande. Olycka är hon på det klara med. Men lyckan kan vara som finkorning sand. Eller vatten. Något man bekvämt kan hålla i sina kupade händer, ända tills man börjar tänka på vad det är man gör. Så fort man börjar inse att man är lycklig så rinner känslan bort mellan fingrarna. Omöjlig att få grepp om.

Men den kan nog kontrolleras också. Det har hon bestämt sig för. Bara man är mycket försiktig, och inte tänker för mycket. Hon är dessutom helt övertygad om att man måste göra mycket förarbete. Dags för henne att skriva ner ett Lyckorecept, som är enkelt att följa!

Recept för minst 1 person.
37grader. Tillagas i ca 100år.

Den första delen i lyckoreceptet är nästan svårast. Den är nämligen Kroppskontroll. Hon kallar det kroppskontroll mest för att det låter fint. Men meningen är enkel: Sluta tänka att kroppen är något andra människor har en rätt att bedöma. Det tog många år innan hon själv kunde uppskatta sin kropp för det den faktiskt var: ett verktyg för transport, sex, sömn och matintag. Men när hon slutade se sin kropp från utsidan och från andra människors perspektiv, utan från insidan, och började uppskatta kroppens känslor som sina, så lyftes ett gigantiskt stenblock från hennes axlar. Alla kroppens företeelser blev hennes att njuta av till fullo. Och så mycket tid det blev över när hon slutade älta vad andra tycker om henne!

Nästa del i receptet är en stor skopa tankelek. Man måste såklart få leka när man lagar till lite lycka! Den här leken är enkel och går ut på att ställa en enda fråga till sig själv: "Och sen då?" Det är hennes favoritlek. Speciellt när känslan av att inte räcka till smyger sig på. Tänk om hon inte lyckas med den skitsvåra grejjen?? Om hon då ställer sig frågan: "Och sen då?" Så brukar svaret väldigt sällan vara att alla helt plötsligt slutar älska henne och att jorden går under.. Det tar bort förvånansvärt mycket oro.

Den sista delen av receptet är enkel. Hon ser till att ha både drömmar och planer. Stora, fantastiska, idiotiska drömmar, och välplanerade, schemalagda planer. Det spelar ingen roll om planerna går i kras eller drömmarna aldrig blir av. Bara de finns där, och har blivit påtänkta. För det finns ingenting som tar fram och visar vad som är viktigt för just henne, mer än en titt på hennes egna drömmar lite då och då.

Dessa ingredienser blandas med fördel ihop med så mycket vänner och familj som får plats i kokkärlet.

Det sjuds sedan sakta under hög press och ångest. För det finns ingenting som framhäver lyckan mer än dess raka motsatser.

Servera och NJUT.


No comments:

Post a Comment