Friday, 13 February 2015

Nä, nu tar vi lite knark, så här på fredan!

Hur är det egentligen med det där om att socker skulle var beroendeframkallande? Alltså, typ, som ett knark??

I det LCHFfrälsta Sverige är nog de flesta på det klara med att kolhydrater i allmänhet, och socker i synnerhet, är dåligt för hälsan. Men är det verkligen så illa att man kan kalla socker för ett beroendeframkallende ämne, och därigenom likställa det med hemskheter som nikotin, alkohol, eller till och med heroin? Vi är ju narkare hela bunten!

Så farligt kan det väl inte vara?!

Eller..LCHFkändisen My (som bloggar här), skriver ofta att hon är beroende av socker, och likställer sig med en narkoman i sättet hon tänker på sin drog.

Och nu vet jag vad många säger: Det är bara att ha lite karaktär!

Men det finns faktiskt många olika typer av forskning som pekar på att socker skulle kunna klassas som drog. (här är en bra övergripande studie, om en vill nörda till det lite!) Och bara för en vecka sedan kom en sprillans ny undersökning i prestigefulla tidskriften Cell. (här är den. Nörda på.)

Den här senaste studien tycker jag är extra intressant i det att den faktiskt påvisar hur illa sockerberoende faktiskt kan vara! Och nu snackar vi socker-chock...

Forskarna på MIT-institutet i USA, som utförde studien, har framavlat en speciell sorts mus där man lätt kan stimulera en specifik del i det gigantiska nätverket av nervceller i hjärnan. De misstänkte nämligen att den här specifika delen av hjärnan hade något att göra med mössens belöningssystem och dess anknytning till just sockerberoende. De testade hypotesen genom att ge mössen tillgång till socker och stimulera de rätta hjärncellerna.
De möss som fick sina nervceller stimulerade, och som därmed fick en skön dos belöningshormoner, åt väldigt mycket mer socker än de vanliga mössen. Och inte nog med det: När forskarna gav mössen el-chocker varje gång de gick mot sockermatskålen, så fortsatte de trots allt!!

Så inte nog med att sockerberoende är ett faktum, man kan alltså även visa vilka nervceller som är ansvariga. Kanske kan det innebära en ny typ av medicin mot överätning i framtiden?

Och den viktigaste lärdomen: Om man slår ner på sig själv för att man är sockersugen: Lägg ner. Det ÄR ett beroende, och det ÄR tungt att bli av med det. En måste ha viljestyrka större än el-chocker. Men det går! (det kan ju My, tillsammans med en hel drös LCHFare, skriva upp på om inte annat)

Själv kör jag med minimalt med kolhydrater för att göra det så lätt som möjligt för mig. Funkar riktigt bra.

//  Tee -- Impad av de som kämpar sig ur beroende, oavsett drog..No comments:

Post a Comment