Wednesday, 22 October 2014

Supersmakarn'


Spenderar största delen av dagen med att föbereda för ett stort "outreach"-projekt här med universitetet mitt. Vi har anordnat en Ceilidh -- en väldigt fartfylld och rolig skotsk folkdansform. Typ som man dansade på julgransplundingarna i lågstadiet. Fast med whisky i kroppen...
Vi ska även ha en massa lekar och experiment för allmänheten att prova på. Temat för kvällen är cancerforskning, och allt (inklusive danserna!) kommer att ha anknytning till forskningen som görs här på institutet.

I ett experiment får man en liten sticka att stoppa i munnen. Den är täckt med ett ämne som är bittert för ca 70% av befolkningen. Resten känner ingenting. Känner man en mycket stark smak så är man en så kallad Super Taster!
Poängen med experimentet är att vi alla har väldigt olika gener, även fast vi ser likadana ut. Vi är alla människor, men den genetiska variationen är enorm. Det innebär att, både när man försöker upptäcka och behandla cancer hos olika människor så kan utgångsläget och effektiviteten variera något oerhört.
Att undersöka patienter och cancer ner till genetisk nivå är den senaste vinkeln av cancerforskningen som är på gång just nu och kallas för Personalised Medicine om ni vill läsa mer.

Med cellgifter, operation och strålning har cancerdödligheten gått från 3 av 4 år 1970 till 2 av 4 år 2010! Med alla nya vinklar och upptäckter (och då speciellt i och med kartläggningen av alla våra gener) så kommer nog de nästa 40 åren minst lika produktiva som det förra!

// Tee  --  Supertaster Extraordinaire behöver lunch

No comments:

Post a Comment