Friday, 17 October 2014

Fredagseftermiddagsprovokationer


Jag är en stor anhängare av attraktionslagen (den där flummiga teorin som du kanske hört om genom till exempel boken The Secret... - fylld med obegripliga termer så som attraktionsvibrationer och att be om materiella ting ifrån universum... err... riiiight.. :: min tolkning av den är dock helt befriat från flum. Får berätta om det i ett framtida inlägg. ::)
HURSOMHELST; för att göra en lång historia kort, så tror jag att vi ALLA kan bli precis vad vi vill bara vi tror på oss själva. Japp. Punkt slut. Fin.

MEN, det som människor glömmer, om de delar min tro (skulle tippa på att en mycket hög procentuell enhet av dessa också är moderater och väldigt kåta på arbetslinjen  :: nu snackar vi flum på väldigt hög, och skrämmande nivå förresten.. ::) är en fundamental poäng:
Om jag ska kunna bli vad jag vill, måste jag ju först vilja något. Vad som helst.
I en otroligt bra krönika i amelia idag (läs den här) skriver krönikören om något som hon kallar kapital. Med det menar hon allt kapital, dvs inte bara ekonomiskt, utan även i form av kulturellt kapital, trygghetskapital och liknande (det är ju för övrigt ett genialiskt ord att använda för att skapa debatt. Det är ju många som blir blöta i trosan av kapital-ism i största allmänhet). Hon menar att man har mycket sämre förutsättningar att vilja prestera, drömma om framtiden, eller bara bli inspirerad, om man INTE har vuxit upp i en miljö där man varit omgiven av trygghet, kultur och, såklart också, de många intryck som kommer från en ekonomiskt privilegierad uppväxt.

Hon skriver att hon aldrig haft en dröm och aldrig funderat på vad hon ska bli. Och det är precis där huvudet sätts på spiken - Man kan bli vad man vill, men behöver en bas-trygghet för att över huvud taget vilja något. Vi får även inte glömma att denna vilja faktiskt kan vara att göra ingenting! Väldigt många tror att det att alla innerst inne vill är att tjäna pengar. Det är inte fallet.

Så, summa summarum (TL;DR för flitiga internettare, typ: min brorsa ;-))
Det många (läs: högerpolitiker) missförstår när de säger att vi alla KAN bara vi VILL, är dels att viljan inte kanske inte finns över huvud taget och dels att det man vill är inte alltid det man tjänar pengar på.
För ett fungerande samhälle måste man först spänna ut ett gigantiskt och robust socialt skyddsnät. Ett nät som inte bara gör att vi alla får den trygghet vi vill ha, utan också gör att vi kan leva ett skäligt liv även om lönekuvertet är tunt. Sedan kan man luta sig tillbaka och se människor blomstra.
Japp. Slut. Fin.

//  Tee  --  Något narcissistisk hobbypolitiker

No comments:

Post a Comment