Friday, 30 May 2014

Bilsemester i Skottland!

Jahadu Kerstin! (och andra som hamnat här av en slump, och behöver en liten Skottlandsguide)

Här kommer den definitiva guiden till den perfekta bilsemestern genom Skottland! (eller ja, några små tips i alla fall…)

 1 - Man kör på VÄNSTER sida…. ;)

 2 - Skottand är det enda landet i europa, förutom Sverige såklart, som har allemansrätt. Så ut och vandra runt på hederna så mycket ni vill!!*

3 - En Glen är en dal, en Loch är en sjö, en Munro är ett litet berg och en Ben är ett "riktigt" berg.

4 - Ät haggis, scotch pies, shortbread, cranachan (efterrätt), cullen skink (rökt fisksoppa) ostron, aberdeen angus-kött, och fågel.

5 - En öl som kostar över £3 är dyr! (utom i större städer)

6 - Litet exempel på skottska dialekten hittar du här:Hahaha, nädå, så illa är det inte alltid, och Skottar är väldigt trevliga och alltid villiga att prata lite långsammare om man ber dem!


 Ok, så om vi börjar med östkusten då:

- Söder om Edinburgh ligger North Berwick (wick är en vikingaterm = vik!). Har storbritanniens godaste fish and chips.

- Jag bor ju i Edinburgh, och vill såklart tipsa om den staden. Vacker och med mängder av kulturarv att se, inklusive slottet.

- Att åka norrut betyder att man tar Forth Road Bridge. Den ligger bredvid den ofattbart snygga viktirianska Forth Rail Bridge:- Sterling är fint, och ligger nära Banockburns slagfält. Gillar man Braveheart och lite av den historien så kan man stanna till här och se vart Robert the Bruce besegrade Engelsmännen. Sterling har även ett fint slott.

- Nordväst så kan man åka upp mot Fort William, via Glencoe. Här bodde klanen MacDonald traditionellt. Glencoe är ofattbart vackert, man har en grym historia**. Vid Fort William ligger Ben Nevis, Skottlands högsta berg.

- Om man tittar på kartan så ser man att Skottland delas rakt av av en lång smal sjö (The Great Loch) vid Fort William. Åker man utefter den till Fort Agustus så hamnar man vid Loch Ness om man vill gå på Nessiejakt.

- Västerut ligger Eilean Donan Castle och Isle of Skye. En jättefin ö dit man kan ta sig över en bro.

- De västra öarna är tydligen jättefina, även om jag inte varit där personligen. Whiskyälskare bör ta sig till Isla, där ALLA distillerier ligger som har lite mer rökig (peety) smak.

- Landmassan väster om The Great Loch har officiellt ett annat språk, Gaelliska, vilket man kan se på alla vägskyltar. Det är ingen fara att man inte kan göra sig förstådd dock! Alla pratar Engelska, eftersom nästan all mark är ägda av engelska Lords, som kommer upp någon gång per år för att jaga. ***

- Norrut ligger Ullapool (haha, ja! bästa namnet!) är så lång norrut som jag har varit, och det är ofantligt vackert! Här ligger de verkliga högländerna. Man kan även ta färja härifrån ut till de nordvästra öarna.

Här är jag vid kusten, norr om Ullapool, med berget Stac Polliadh i bakgrunden

- Om man istället vill åka öster om Stirling, ligger många fina mindre byar upp mot Cairngorm nationalpark. Här är vyerna också riktigt fina, med kala heder, höga mjuka berg vid fina Glens. Här ligger även drottningens sommarstuga , Balmoral Castle

- Ännu längre österut ligger Aberdeen, och floden Dee.

- Det säger att Orkneyöarna ska vara riktigt fina också!

Här är en länk till Visit Scotlands slottstur. Visit Scotlands hemsida är väldigt bra i största allmänhet. De säljer även medlemsskap som gör att man kan komma in gratis på jättemånga slott och dylikt. Kan vara värt det om man tror att man kommer vilja besöka fler ställen.


Så, kör försiktigt, njut av utsikten och hoppas semestern blir riktigt fin!

//  Tee
* En väninna till mig var på en biltur igenom Skottland, och runt Glencoe kände hon plötsligt att …. Nature Calls! Så hon blev tvungen att stanna vid en ödslig landsväg. Det var inte det lättaste på den kala heden där man kan se flera kilometer, men till slut hittade hon en rätt stor ljung som hon hukade sig in bakom. Så plötsligt, medan hon lättade på trycket, så hörde hon ett gallskrik! Hon tittade ner och fick syn på… ett ansikte!! Hon gallskriker också, och får på sig byxorna illa kvickt. När hon vänder sig om ser hon att den nyligen så ödsliga heden är full av ett tjugotal karlar i kamouflage som står och gapskrattar. Hon hade visst hamnat mitt i en militärmanöver.

**Min partner är MacDonald of Keppoch, och vill aldrig åka igenom Glencoe, eftersom det påminner honom om Glencoemassakern 1692.

***  Anledningen till att så få människor bor här uppe är att miljontals Galler blev utslängda efter att England regerade (Highland Clearances) Det var billigare att ha får på sina nya ägor, tyckte aristokraterna, som fortfarande äger marken. Ett långt tag var det även dödsstraff på att prata Gaeliska och bära klanmönster.
(Ja, det ÄR helt ofattbart.. Och nu när Skottlands premiärminister föreslår att marken bör vara ägd av staten, så att människor kan flytta tillbaka, eller köpa tillbaka små delar att bygga hus på, så blir han kallad Fascist i media (eftersom all media ägs och styrs av aristokratiska familjer) En liten parentes om hur illa det engelska styret har gått till här uppe. :) Håll tummarna för valet is September!)

No comments:

Post a Comment