Monday, 3 August 2015

1 vecka keto

Så. Jag är ju superintresserad av vetenskap och hälsa i största allmänhet. Och som jag skrivit tidigare så har det faktiskt varit rätt tungt nu på sistone... med humöret menar jag. Så det jag gjorde var ju så klart att lusläsa all vetenskaplig litteratur jag kunde komma över om hur kost påverkar hjärnans kemikalieuppsättning. Kan man bli gladare av det man äter?

ketomiddag: kött, massor med smör och lite gröna blad. Och kanske lite mer smör på det...

Jag hittade jättemycket intressant läsning!!
Bland annat den här artikeln (LÄNK) där två bipolära kvinnor har visat fantastiska förbättringar på en ketogen kost. Det är ju bara två kvinnor, så en kan egentligen inte dra några slutsatser av den här studien. Men en intressant poäng är att de som har depression och bipolär sjukdom faktiskt kan må bättre om de använder epilepsimedicin. Och att ketogen kost hjälper vid epilepsi, det har visats i massor med studier (LÄNK till den allra senaste, från 26e juli i år).
Det enda problemet är att man inte riktigt är eniga om HUR en ketogen kost hjälper - på molekylär nivå.

Medans forskarvärlden reder ut detta, så tänkte jag att jag provar. Jag är ju en LCHFanhängare av rang så har inget emot att öka fettintaget lite, och se till att jag hållet mig i ketos i en längre period. Det var jobbigt att inte fuska i helgen men det gick! En vecka i ketos. Vet inte om jag kan känna någon förändring in humöret än direkt.. Jag får uppdatera längre in i experimentet.

Hur känns det allmänt då? Jo- för det första så mår jag mycket bättre, och känner mig fastare i kroppen. En bonus är att jag kan koncentrera mig fantastiskt mycket bättre. Och en extra bonus är att jag får mycket lindrigare träningsvärk! Vilket jag är mycket tacksam över så här dagen efter ett monsterpass i mountainbike-backen. Fy fan för att cykla UPPÅT! Tur att det är kul att rejsa ner..


2 comments:

 1. Hittade din blogg för någon månad sen, kommer inte ihåg hur... Kanske via Martinas.nu? Nåja, sak samma! :) Jag hittade hit och konstaterade att det HÄR var en intressant blogg! Och det här inlägget som du skriver om nu, det var en spark i arslet för mig! :) Tack! Jag har gått omkring länge och mått lite sådär halvdåligt, inte fysiskt illa, utan liksom inuti, i huvudet.. Svårt att förklara. Jag är en sån som egentligen är övertygad om att allt du äter och dricker påverkar ditt mående. Men att jag ska FATTA att jag ätit jättedåligt för mitt mående, det har liksom inte klickat. :) Men när jag läser ditt inlägg är det som ett litet uppvaknande. Jag liksom vet att äter jag socker så mår jag dåligt, men ändå äter socker för att jag är så ja, låg (?) och tror mig behöva det. Vad hjärnan ställer till det för en! :D Måste skärpa mig! :) Tack för en intressant blogg iaf!! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack, vad kul att du hittat hit!
   Det blir definitivt fler inlägg om hur viktigt ätandet är för att man ska må bra psykiskt. Superintressant, tycker jag! :)

   Delete